Zwitserland wil vanaf medio 2017 universele opladers voor smartphones

Zwitserland wil vanaf medio 2017 universele opladers voor smartphones

Zwitserland heeft besloten dat vanaf de zomer van 2017 alleen nog maar smartphones verkocht mogen worden die via een universele kabel opgeladen kunnen worden. Daarmee volgen de Zwitsers een Europese richtlijn die eveneens in 2017 van kracht moet worden.

De Zwitserse autoriteiten stellen dat de telecomwetten in het land worden aangepast om fabrikanten te kunnen dwingen een universele oplader te ondersteunen. De bedoeling is om de wetgeving in lijn te brengen met die van de EU en om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen. Volgend jaar gaat de nieuwe wetgeving in, maar producenten van mobieltjes krijgen dan nog een jaar de tijd om aan de wetgeving te voldoen.

Eerder werd in de Europese Unie al afgesproken dat een universele oplader verplicht moet worden gesteld. Net als in Zwitserland is het de bedoeling dat de wetgeving in 2017 ingaat. Overigens moeten daarvoor nog wel de nodige politieke struikelblokken worden gepasseerd. Zo moeten lidstaten nog nationale wetgeving opstellen voordat de nieuwe regels daadwerkelijk geïmplementeerd kunnen worden. Zwitserland is het eerste land dat al nationale wetgeving heeft, waarmee de Europese regels van kracht worden.

Zwitserland hoopt met de regelgeving de technologische vereisten voor smartphonefabrikanten te harmoniseren met die van de EU. Zo kunnen producten voor de Europese markt ook automatisch toegelaten worden in Zwitserland, en andersom. De Zwitsers zijn namelijk geen lid van de EU, maar zij erkennen vaak wel elkaars wetgeving om markttoegang te versoepelen.

Een van de fabrikanten die mogelijk in de problemen komt met de nieuwe regels is Apple. Die houdt vast aan zijn eigen technologie met de Lightning-poort. De meeste andere fabrikanten gebruiken micro-usb, en deze standaard maakt goede kans om uitverkoren te worden als de connector die bedrijven moeten ondersteunen. Overigens heeft Apple in een eerder stadium al eens aangegeven waarschijnlijk een soort lightning-naar-usb-converter mee te leveren om aan de regels te kunnen voldoen.

Bron: Goverment Swiss

No Comments

Post a Comment