Wat maakt Star Wars nu zo enorm populair?

Wat maakt Star Wars nu zo enorm populair?

Mokken, batterijen, lipgloss, T-shirts, sneakers en o ja: de film. Zelfs de meest verstokte hater ontkomt voorlopig niet aan de Star Wars gekte. The Force Awakens, deel 7 van het ruimteavontuur, regeert deze week de bioscopen. Nog niet thuis in de wereld van Wookiees, The Force, Han Solo en Luke Skywalker? Ik zal je een uitleg geven zodat het allemaal duidelijker voor je wordt.

De films/De jaartelling
Speelt Star Wars in de toekomst? Nee dus. Elke film begint met de magische woorden: ‘Lang geleden, in een sterrenstelsel ver, heel ver weg.’ Wanneer en waar precies, dat blijft onduidelijk. Zo heeft maker George Lucas het ruim 40 jaar geleden nu eenmaal bedacht: de films die het eerst de theaters veroverden Star Wars (1977), The Empire Strikes Back (1980) en Return of the Jedi (1983) vormen niet het begin van het meeslepende verhaal over de ongelijke, Darth Vader en diens genadeloze regime.Want deze episodes 4, 5 en 6 komen in de vertelling ná de later gemaakte The Phantom Menace (1999), Attack of the Clones (2002) en Revenge of the Sith (2005), respectievelijk de delen 1, 2 en 3. Lucas maakte deze producties pas vanaf eind jaren ’90, omdat allerlei adembenemende special effects toen pas technisch mogelijk waren.Puck Barendregt (28) van de Dutch Garrison (de Nederlandse tak van de 501ste Legion, de wereldwijde Star Wars-kostuumvereniging) zag alle zes films elk afzonderlijk vijftig keer. Ze zegt: ,,Deze trilogie draait om Anakin Skywalker, de vader van Luke, en zijn worsteling met verlies en onrecht. Hij kan daardoor de verleiding van de keizer en foute keuzes – The Dark Side – niet weerstaan en transformeert tot het kwaad: Darth Vader.” In Return of the Jedi wordt hij verslagen door zijn zoon Luke, die weigert de zelfde foute keuze als hem te maken. Daarmee overwint het goede van het kwade.Het splinternieuwe The Force Awakens maakt een sprong in de tijd en pikt de draad weer op na Return of the Jedi. Het best bewaarde geheim: welke rol is er weggelegd voor de nieuwe hoofdpersonages Rey en Finn en hoe zetten de iconische Leia, Luke en Han Solo hun strijd voort?De volgorde is: 4-5-6-1-2-3-7

Waarom is Star Wars leuk?

Prachtige decors, special effects om van te watertanden, de meest onwaarschijnlijke wezens. Visuele extravaganza volop in Star Wars, maar ook andere films grossieren daarin. Waarom is Star Wars leuk en wat maakt dat het verhaal tot de buitencategorie van Hollywood behoort? Puck Barendregt: ,,Mijn eerste kennismaking met Star Wars was in de jaren ’90, toen een van de delen op televisie te zien was. Sindsdien ben ik verkocht. Het genre is uniek: een sprookje met een science-fictionsausje en gebracht met humor. Anders dan bijvoorbeeld Star Trek, dat meer een hardcore ruimtevertelling is, futuristisch en veel technischer ook. Ik vind dat ook goed gemaakt – en het idee dat fans van Star Trek en Star Wars elkaar niet kunnen luchten of zien is onzin – maar Star Wars is weergaloos.

,,De personages zijn mooi en herkenbaar en kwetsbaar met al hun tekortkomingen en je kunt je identificeren met hun twijfels en angsten. Net als met de altijd actuele thema’s vriendschap, loyaliteit, liefde, verraad en lotsbestemming. The Dark Side is een metafoor die we allemaal kennen uit ons dagelijks leven. Wie aarzelt er niet als hij of zij voor een ingewikkelde keuze staat? Iedereen denkt er wel eens over na de makkelijke weg te kiezen, terwijl hij ergens weet dat het niet goed is.

,,Verder is het verhaal niet ingewikkeld of moeilijk te volgen, maar juist heel toegankelijk en duidelijk. Door een korte samenvatting aan het begin kan iedereen op elk moment instappen. Ik verwacht dat dit bij The Force Awakens net als bij de andere delen ook het geval is. Mijn grote wens: ik hoop dat Han Solo niet doodgaat.”


V.L.N.R. LUKE SKYWALKER (MARK HAMILL), PRINSES LEIA (CARRIE FISHER) EN HAN SOLO (HARRISON FORD) IN DE EERSTE STAR WARS-FILM.

De personages
In The Force Awakens, de zevende film in de Star Wars-reeks, duiken behalve vertrouwde personages als Luke Skywalker, prinses Leia, Darth Vader en Han Solo ook twee nieuwe figuren op: Rey en Finn. Over wat hun rollen in het nieuwe verhaal worden, is nog weinig tot niets uitgelekt. Verder wordt het Star Wars-universum bevolkt door diersoorten van verschillende planeten die door omstandigheden gemuteerd zijn. Zo zijn daar Ewoks (mini-teddyberen), Wookiees (levensgrote mensapen), Akk Dogs (reptielhonden) en andere genetische ongelukken, zoals Jaba the Hutt (geblobde pad). Patrick Keuris, oprichter van de website deathstar.nl: ,,Ik ben gereserveerd enthousiast over het nieuwe avontuur met Rey en Finn, omdat 1, 2 en 3 me wat tegenvielen qua dialogen en verhaal.” Voor nu: wie is wie en wat moet je als Star Wars-dummie over ze weten?
Mark Hamill als Luke Skywalker


Het oerpersonage met wie het allemaal begon, opgeleid tot Jedi-ridder die gebruik maakt van The Force, rebellenleider tegen wil en dank, broer van Leia.

Harrison Ford als Han Solo

Smokkelaar met eigen schip, virtuoos piloot, hork, opportunist en individualist, die later beseft dat vriendschap belangrijk is, vechter met een hart van goud.

Daisy Ridley als Rey

Is ze de dochter van Luke Skywalker? Een nog onbekende achtergrond, wel duidelijk is dat ze bij het verzet hoort en de wapens oppakt om het kwaad te bestrijden.

Yoda, de bekendste Jedi-ridder
 
kleine groene gnoom met punt- oortjes.

Peter Mayhew als Chewbacca


Opper-wookiee, harige rechterhand van Han Solo, beschikt over een beperkte woordenschat, kreunt meer dan hij praat, maar wel slim en altijd loyaal.

Kenny Baker als R2-D2


Cilinder op wieltjes, die vaak kampt met mechanische ongemakken, robot met een eigen bewustzijn, redt altijd de dag met zijn kennis en humor.

Anthony Daniels als C3P0


Goudkleurige mens- achtige protocoldroid, fungeert als tolk, spreekt alle talen, vaak lomp en onhandig in zijn optreden en enigszins pessimistisch van inslag.

John Boyega als Finn


Nieuwkomer, vermoedelijk voormalig lid van stormtroopers dat zich bij opstandelingen voegt, zijn drijfveren zijn net als die van Rey nog grotendeels onbekend.

Carrie Fisher als prinses Leia

Van koninklijke komaf, bevelvoerder van de rebellen, bekend om haar knotjes en onverzettelijkheid, vrouwelijke held, zus van Luke Skywalker.

 James Earl Jones als Darth Vader


De vader van Luke Skywalker en Leia begon als jedi-in-opleiding, onder de naam Anakin Skywalker. Koos daarna voor het kwaad (de makkelijkste weg), om zijn vrouw kind te beschermen.

De taal/attributen
Star Wars heeft een ongekend aantal iconische voorwerpen, uitspraken en begrippen geïntroduceerd, die in veel films en series als The Big Bang Theory terugkomen en geciteerd worden. Ook bij verkleedpartijen en in speelgoedwinkels wemelt het van de verwijzingen en attributen naar de kaskrakers. Puck Barendregt: ,,Star Wars heeft voor latere science-fiction- en fantasyfilms enorm veel betekend. Qua kostuums, special effects, actie en ook als inspiratiebron voor de plot. Het is een klassieker.”
Darth Vaders helm.
Oorspronkelijk een beademingshulpstuk nadat Anakin Skywalker in de lava belandde en een masker dat zijn identiteit verborgen hield. Nu een hit tijdens Halloween, maar ook een pop, mok en een ringtone.
Stormtroopers.
Geheel in wit gehulde soldaten van de keizer, voorzien van helm met een dicht vizier.
Podracers.
Sloepen met turbomotoren die tijdens wedstrijden snelheden van 700 kilometer per uur kunnen halen. Futuristische variant op de voertuigen uit Ben Hur.
Lichtzwaarden.
Wapens met neonverlichting en zoemtoon die overal doorheen klieven en in handen van Jedi-ridders het best tot hun recht komen.Jedi-ridders.
Bewakers van vrede en gerechtigheid, met zorg op jonge leeftijd gerekruteerd en getraind in het gebruik van The Force.

The Force.
Mystieke, goede en soms telekinetische energie die ervoor zorgt dat Jedi-ridders boven zichzelf uitstijgen, zeker tijdens moeilijke momenten.

The Dark Side.
Het symbool van het ultieme kwaad, verleidingen en tegenslagen die er voor zorgen dat iemand de makkelijkste weg kiest.

Parafernalia lucratiever dan film zelf

Ook veilighuizen als Catawiki en Sotheby’s willen meeprofiteren van de ongekende Star Wars-hype die Disney heeft ontketend. Poppetjes en maskers komen vandaag onder de hamer voor duizenden dollars. Experts verwachten dat er de komende tijd voor 4 miljard euro wordt verdiend aan de merchandising. Mede dankzij een heel leger aan nieuwe, vrouwelijke fans.

Duracellbatterijen, Lego, Adidas-sneakers, koptelefoons en games met Star Wars-afbeeldingen. En nu ook: vrouwenshirts bij H&M met het logo, net als Under Armour-tanktops, Covergirl-nagellak en lipgloss en mascara van Max Factor.

Wat die producten te maken hebben met het Star Wars universum is totaal onduidelijk. Maar Patrick Keuris, oprichter van website deathstar.nl, signaleert dat Star Wars als mannenbolwerk is geslecht. En dat begon al met de casting van de 23-jarige hoofdrolspeelster Daisy Ridley als Rey.

,,Heel slim van Disney, je kunt niet alleen maar bouwen op Harrison Ford. Die man is 73. Om te groeien, moet je niet alleen een veel jonger publiek aanboren. Maar ook vrouwen trekken. Want de grote succeshypes van de afgelopen jaren draaiden allemaal om vrouwen: The Hunger Games met Jennifer Lawrence, de Divergent-films met Shailene Woodley en de Twilight-reeks met Kristen Stewart. Zij spreken tot de verbeelding van een doelgroep die gevoelig is voor rages en die bereid is de portemonnee te trekken.”

En die nieuwe fans zullen samen met de liefhebbers van het eerste uur de toch al indrukwekkende cijfers en statistieken van Star Wars nog verder opkrikken.

Zo werden er na het lanceren van de eerste trailer 17.000 tweets per minuut de wereld ingestuurd, goed voor 283 berichtjes per seconde.

In Nederland zijn in de voorverkoop al 60.000 kaarten bij Pathé besteld. Schattingen voor de wereldwijde opbrengst van The Force Awakens schommelen tussen de 2,5 en 3 miljard euro, een stuk minder dan de omzet van de aanverwante merchandising.

Bron: Deathstar

 

No Comments

Post a Comment