Oplichters & criminelen vinden steeds sluwer de weg naar je geld

Via valse e-mails betichten internetfraudeurs ontvangers van autoschade na een aanrijding. Of u maar even wil dokken. De nationale Fraudehelpdesk heeft sinds begin deze week inmiddels meer dan 250 meldingen uit heel het land binnen. De zwendel blijkt hardnekkig. De Fraudehelpdesk spreekt van een nieuw fenomeen op het gebied van internetfraude. ,,E-mails met een verhaal over autoschade hebben we nog niet eerder gezien. Eerder waren het mails van banken, in december van winkelketens die een prijs uitloofden, nu zijn het autoschades. Het werkterrein wordt steeds uitgebreid.”

Oplichters weten precies op het gevoel in te spelen met hun nieuwste truc. Het gevaar schuilt in de link naar een facebookpagina of webadres, die de bluffers meesturen. ,,Daarin zit een malware verstopt die je computer kan vergrendelen of die op het eerste oog onzichtbaar is. Daarmee kan bijvoorbeeld meegekeken worden tijdens het internetbankieren”, verklaart woordvoerster Ellen Prummel van de Fraudehelpdesk.

Hoe ben je de internetoplichters te slim af?

1. Open nooit, maar dan ook nooit de bijgevoegde link of bijlage, daar zit vermoedelijke malware in verstopt. Malware is een verzamelnaam voor allerlei soorten kwaadaardige en schadelijke software. Ongevraagd en onopgemerkt slaagt die erin zich op jouw computer te installeren.

2. Ga zorgvuldig met je e-mailadres om, heb je een dergelijke phishingmail gekregen? Dan sta je jammer genoeg op de lijst van internetfraudeurs. Of je dat nu wil of niet, van de lijst af komen is onmogelijk. Zorg daarom dat je überhaupt niet op de lijst terecht komt. Zorg ervoor dat je mail niet ergens op internet staat, bijvoorbeeld via je sportvereniging. Via een zoeksysteem worden in een handomdraai alle e-mailadressen van het web afgeplukt.

3. Voorkom besmetting, zorg dat je de laatste updates van je besturingssysteem en de meest recente versie van je internetbrowser op je computer hebt geïnstalleerd. En dat het beveiligingsniveau hoog genoeg is. Dit kun je controleren bij de opties van je browser.

4. Meld het, bij de politie of via Fraudehelpdesk.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *