Wat is Duckduckgo en wat moet ik er mee?

Duckduckgo is een zoekmachine. Net zoals Google, Bing en Yahoo dat zijn. Het punt waarop Duckduckgo verschilt van de zojuist genoemde drie zoekmachines is privacy. Alle zoekopdrachten die jij uitvoert op Duckduckgo zijn anoniem. Daarnaast houdt Duckduckgo geen profiel van jouw zoekopdrachten bij. Hierdoor krijgen alle gebruikers precies dezelfde zoekresultaten te zien.

Anoniem zoeken

Als ik je een jaar geleden had verteld dat er een zoekmachine bestaat waarmee je anoniem kunt zoeken, had je waarschijnlijk je schouders opgehaald. Wie wil er nou meekijken naar jouw zoekopdrachten? Niemand toch? Het logo van de NSABlijkbaar hadden we het allemaal mis. In de zomer van 2013 klapte Edward Snowden uit de school. Hij onthulde het grootste ‘afluisterschandaal’ in de geschiedenis. Wij worden allemaal al jaren in de gaten gehouden door de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Ik kan me voorstellen dat je het schouder ophalen nog een keer herhaalt, want je hebt immers toch niks te verbergen? Hoewel dit een normale reactie is, zijn er toch redenen waarom je je privacy moet beschermen. Want geef toe, hoe irritant is het als jij iets zit te typen op je telefoon en iemand zit over je schouder mee te lezen. Ongeacht wat je aan het typen bent, het voelt niet fijn.

Duckduckgo biedt de oplossing. Wanneer je een zoekopdracht invoert bij Duckduckgo, wordt deze naar het zogenaamde Tor netwerk verwezen. Tor bestaat uit groot netwerk van zogenaamde ‘relays’. Een relay is een computer waarop iemand de Tor software ge├»nstalleerd heeft. Doordat al deze relays een sterke encryptie hebben, is het niet mogelijk te zien wat de zoekopdracht is. Omdat deze data over verschillende relays wordt geleid, is het niet mogelijk te traceren waar de oorspronkelijke zoekopdracht vandaan kwam. Je blijft anoniem in het onwaarschijnlijke geval dat de encryptie gekraakt wordt en de zoekopdracht zichtbaar wordt. Als de ‘hit’ (de website waar je uiteindelijk op klikt in de betreffende zoekresultaten van Duckduckgo) ook beveiligd is met encryptie, ben je van het begin tot het einde anoniem aan het surfen.

Zoeken zonder profiel

Google verzamelt netjes alle data over jou, wanneer jij een van haar producten gebruikt. Zo ook de pagina’s waar jij op klikt, wanneer je een zoekopdracht hebt gedaan via Google. Door middel van een algoritme past Google jouw zoekresultaten aan. Bijvoorbeeld: Google merkt dat jij bij elke zoekopdracht op een website klikt die met auto’s te maken heeft. Google zal jou steeds meer resultaten voorschotelen met websites over auto’s. Als jij lang genoeg op de resultaten met auto’s blijft klikken, zullen jouw Google zoekopdrachten alleen nog maar pagina’s vol met links naar auto websites opleveren. Je bent nu terecht gekomen in de zogenaamde ‘Filter bubble‘. Deze Filter bubble is volgens Eli Pariser gevaarlijk, omdat je een soort tunnelvisie krijgt. Je komt alleen nog maar in aanraking met meningen en onderwerpen die jouw levensvisie bevestigen. Je krijgt nooit meer resultaten te zien die afwijken van jouw mening. Je kunt daarom ook niet overtuigd worden door argumenten waarop je je mening eventueel wilt bijstellen.

Duckduckgo houdt daarom juist geen profiel van jouw zoekopdrachten bij. Alle gebruikers van Duckduckgo krijgen exact dezelfde resultaten te zien. Dit is een voordeel wanneer je de Filter bubble wilt ontwijken. Het is echter een nadeel voor ons als Nederlanders, omdat wij op zoektermen die zowel in het Engels als in het Nederlands gelijk zijn, enkel Engelstalige resultaten voor onze kiezen krijgen. Neem bijvoorbeeld het woord ‘Drupal’. Wanneer je dit invoert, krijg ik binnen Duckduckgo alleen maar Engelstalige websites te zien:

Een zoekopdracht op het woord 'Drupal' levert de volgende resultaten op in Duckduckgo.

Het is mogelijk om een regio (in dit geval Nederland) in te stellen en de zoekopdracht nogmaals uit te voeren. De resultaten zijn dan als volgt:

Een zoekopdracht op het woord 'Drupal' waar de regio op Nederland is ingesteld levert de volgende resultaten op in Duckduckgo.

Omdat Duckduckgo geen profiel opslaat, zal deze instelling verdwijnen als je de browser sluit. Elke keer als jij de Duckduckgo website opnieuw laadt, moet je deze instelling handmatig instellen. Dat is voor ons een groot nadeel. Het wachten is op een een Nederlandse versie van Duckduckgo waar dit al standaard ingesteld staat. Het domein https://duckduckgo.com/ is al in het beheer van Duckduckgo. De taal is dan wel in het Nederlands, maar de zoekresultaten zijn niet gebonden aan een regio. Of een Nederlandse versie op de planning staat is onduidelijk.

De populariteit van Duckduckgo

De afgelopen maanden is de populariteit van Duckduckgo extreem toegenomen. De ogen van de NSA, die over elke digitale schouder meekijken, hebben ons internet gebruikers toch wat voorzichtiger gemaakt. Steeds meer mensen gebruiken Duckduckgo. In de maand mei van 2013 werden er gemiddeld 1,7 miljoen zoekopdrachten per dag uitgevoerd. Na de onthullingen van Edward Snowden begin juni 2013 zijn het aantal zoekopdrachten explosief toegenomen. In de laatste maanden van 2013 werd er gemiddeld 4 miljoen keer per dag gezocht met behulp van Duckduckgo.

Statistiek die de toename van zoekopdrachten binnen Duckduckgo laat zien.

Je website optimaliseren voor Duckduckgo

De stijgende populariteit betekent dat je rekening moet gaan houden met Duckduckgo wanneer het gaat om zoekmachine optimalisatie. Maar hoe optimaliseer je je website voor Duckduckgo?

Als het goed is optimaliseer je je website niet specifiek voor een zoekmachine. Je zorgt ervoor dat je goede en relevante content schrijft, waardoor gebruikers jouw website kunnen vinden. Als je al een kwalitatief hoogstaande website hebt, dan wordt je net zoals door Google, Yahoo en Bing ook door Duckduckgo goed gevonden.

Het enige waar je dus rekening mee moet houden is dat je op Engelse termen ook met Engelstalige websites concureert. Als je zelf een Nederlandstalige website hebt, ga je die strijd gegarandeerd verliezen. Zorg er daarom voor dat je binnen je website ook pagina’s hebt met Nederlandse terminologie. Op het moment is Google vele malen populairder dan Duckduckgo. Als je goed scoort met Engelse termen binnen Google op een bepaalde pagina, moet je deze termen absoluut niet gaan vervangen voor Nederlandse varianten. Maar het kan geen kwaad een extra pagina aan te maken waar deze Nederlandse varianten wat meer prominent worden getoond. Het gaat er uiteindelijk om dat gebruikers deze termen ook daadwerkelijk gebruiken in hun zoektocht. En wie weet kom je erachter dat jouw doelgroep misschien wel veel vaker Nederlandse termen hanteert.

Ixquick

Er is overigens wel een Nederlandse zoekmachine die hetzelfde doel als Duckduckgo nastreeft. Ixquick claimt “’s werelds meest privacy-vriendelijke zoekmachine” te zijn. Ook Ixquick profiteert van de golf gebruikers die anoniem wil zoeken. Zo zijn het aantal zoekopdracht in 2013 met 75% gestegen ten opzichte van 2012.

Duckduckgo en Drupal

Voor Google bestaat er de module Google Site Search waarmee je de standaard zoeken functie binnen Drupal kan vervangen met de zogenaamde ‘search box’ van Google. Dit betekent dat je Google gebruikt om binnen je eigen website te zoeken.

Voor Duckduckgo bestaat zoiets nog niet. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat, zolang de populariteit blijft toenemen, er ook een dergelijke module voor Duckduckgo gemaakt wordt.

Conclusie

Duckduckgo is een dwerg in het landschap van de zoekmachines. Met de dagelijkse 4 miljoen zoekopdrachten kan het de tenen van reus Google nog niet eens kietelen. Google wordt namelijk 6 miljard keer per dag geraadpleegd. Dat is 1500 keer zoveel. Desondanks zie je toch dat de populariteit toeneemt en is het niet onverstandig om deze outsider in de gaten te houden.

Wat denken jullie? Zitten we over een paar jaar allemaal aan de Duckduckgo en wordt Google de nieuwe Altavista? Of zal Google de macht tot het einde der tijden weten te behouden?

Van eldijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *