Snowden: Tor essentieel voor onbespied internet

Het Tor-netwerk is essentieel om onbespied van internet gebruik te kunnen maken, censuur te omzeilen en mensen een stem te geven, zo stelt klokkenluider Edward Snowden. Via Tor kunnen gebruikers hun IP-adres verbergen en wordt het webverkeer versleuteld, zodat bijvoorbeeld providers niet kunnen zien welke websites er worden bezocht.

“Tor biedt een niveau van veiligheid, een zeker mate van garantie, voor de vertrouwelijkheid en in sommige gevallen de anonimiteit van menselijke communicatie. Dit is onvoorstelbaar, omdat het ons menselijker maakt. We hebben de meeste rust als niemand kijkt”, stelt Snowden tegenover het Tor Project, de makers van Tor. Een internet zonder Tor vergelijkt de klokkenluider met een stad die vol toezichtcamera’s hangt en waar een tegenstander iemand volledig kan volgen. “Met Tor hebben we ruimte voor onszelf, een privĂ©leven waar we kunnen kiezen hoe en met wie we omgaan, zonder bang te hoeven zijn dat hier misbruik van wordt gemaakt.”

I have no intention of hiding who I am because I know I have done nothing wrong. – Edward Snowden

Geen backdoors

In een interview met de NOS stelt Roger Dingledine, mede-oprichter van Tor, dat de ontwikkelaars wel eens informeel door opsporingsdiensten zijn benaderd om het Tor-netwerk te verzwakken, zodat het eenvoudig te kraken is. Iets waar geen gehoor aan is gegeven. “We gaan geen achterdeurtje in Tor stoppen en ze kunnen ons niet dwingen.” Volgens Dingledine zijn overheden gefrustreerd omdat ze niet alles op internet kunnen lezen. “Eigenlijk wil de overheid gewoon toegang kunnen krijgen tot alle systemen.” Voor dit jaar willen de Tor-ontwikkelaars het lastiger voor geheime diensten en andere organisaties maken om de code van de software aan te passen. Iets waar ook andere softwareontwikkelaars van kunnen profiteren.

Bron: Tor Project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *