Hackvoorstel naar het parlement: Van der Steur doof voor kritiek

Minister Van der Steur heeft zojuist het hackvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarmee negeert hij de bezwaren uit alle hoeken van de samenleving. Ik vind dat het hackvoorstel alsnog zo snel mogelijk moet worden ingetrokken. In plaats daarvan moet de overheid investeren in daadwerkelijke digitale bescherming van de internetter.

Het hackvoorstel
Met het hackvoorstel kan de politie computers, iPads of smartphones hacken, om zo niet alleen te kijken wat de gebruiker uitspookt, maar ook om de camera aan te zetten, of de microfoon of de GPS, om het zo in een spionage-apparaat te veranderen. Alles wat op het apparaat staat of wat ermee gecommuniceerd wordt zou kunnen worden afgeluisterd, meegekeken en gekopieerd of verwijderd worden.

Geen fundamentele wijzigingen
In vergelijking met de eerder op internetconsultatie geplaatste versie is er eigenlijk weinig wezenlijks gewijzigd aan het hackvoorstel. De minister toont zich hiermee doof voor de kritiek die het eerdere voorstel opleverde. Ook andere organisaties uit alle hoeken van de samenleving hebben tevergeefs hun bedenkingen geuit. Daaruit blijkt dat minister Van der Steur vastbesloten is om ten kosten van alles het voorstel door te zetten.

Ik maak me grote zorgen over de grote risico┬┤s voor de digitale veiligheid van burgers. Dat komt doordat de politie het beste kan hacken via een bestaande kwetsbaarheid in software. Stel je voor, via een achterdeur in Outlook kan de politie bij een verdachte binnenkomen, die wil dat die deur nog even open blijft staan. Maar dat betekent dat alle andere mensen die ook Outlook gebruiken onveilig zijn voor criminelen. Het hackvoorstel heeft dus een averechtse werking op de cyberveiligheid.

Het staat dan ook haaks op de internationale initiatieven om de burger beter tegen inbreuken te beschermen en om opsporingsbevoegdheden goed te reguleren.

Voorstel moet worden ingetrokken
Met dit voorstel plaatst Nederland zich met stip onderaan de lijst van Europese landen die zich hard maken voor privacy en een veilig internet. Daarnaast blijkt nergens uit dat dit voorstel het wondermiddel zal zijn waarop de minister hoopt. Dat is zorgelijk omdat dit een van de zwaarste opsporingsbevoegdheden is, zonder enig zicht op nut en noodzaak van die bevoegdheid. Als het de minister menens is met het veiliger maken van de samenleving, dan is het zo snel mogelijk intrekken van het voorstel een eerste noodzakelijke stap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.